„Гора от скулптури” пристига в България с подкрепата на Globul

На 26 юни 2008 година в Националната галерия за чуждестранно изкуство беше открита уникалната изложба „Гора от скулптури". Колекцията идва у нас по проект на д-р Ото Летце от „Института за културен обмен" и с партньорството на GLOBUL. В изложбата са представени 39 скулптури от едни от най-големите и известни творци на изминалото столетие.
Бранкузи, Сезар, Джакомети, Помодору, Хенри Мур и Макс Ернст, Андре Масон са само част от майсторите, чиито произведения – шедьоври на модерното скулптурно изкуство на XX век – ще бъдат изложени, както и една картина – портрет на колекционера Симон Шпирер от художника Анди Уорхол.
На официалното откриване присъстваха д-р Ото Летце, директор на Института за културен обмен в Тюбинген, д-р Тео Юлих, зам.-директор на Хесинския държавен музей, Явор Милушев, зам.-министър на културата, Ирина Мутафчиева, директор на Националната галерия за чуждестранно изкуство, Соня Славчева, Директор Човешки ресурси и администрация в GLOBUL, както и други официални гости.
„Като социално отговорна компания ние в GLOBUL, подхождаме с постоянна грижа и уважение към българското общество. Оценяваме значимостта на изкуството и културните ценности в днешния забързан свят. Като подкрепяме проекта на д-р Ото Летце за организацията на изложбата „Гора от скулптури" в София, ние се надяваме, че ще успеем да доставим радост на хилядите почитатели на модерното скулптурно изкуство, които ще могат да видят уникалните произведения”, каза Соня Славчева, Директор Човешки ресурси и администрация в GLOBUL, на официалното откриване.
Колекцията „Гора от скулптури" е дело на швейцареца Симон Шпирер, известен покровител и любител на изкуството. Той започва да събира творбите през 1980 година, а през 1994 ги дарява на музея в град Дармщат.
Изложбата гостува в страната ни благодарение на д-р Ото Летце, директор на Институт за културен обмен в Тюбинген, Германия, който представи у нас през 2007 г. изложбата "Леонардо да Винчи – учен и изобретател". Тогава, за период от три месеца, изложбата привлече рекорден брой посетители.
Скулптурите пристигат в Националната галерия за чуждестранно изкуство от гръцката столица Атина, след което ще продължат своя път към Румъния и Азия. Повод за турнето й е ремонт на музейната сграда в Дармщат, който колекцията никога досега не е напускала… И няма да напуска в следващите 40 години… Благодарение на тази щастлива случайност хиляди почитатели на модерното скулптурно изкуство ще могат да видят уникалните произведения.
Изложбата „Гора от скулптури" ще бъде изложена в Националната галерията за чуждестранно изкуство, София, от 27 юни до 7 септември.

Коментар