Цената за терминиране в мобилни мрежи в България e 12.8 евроцента

Във връзка с информацията, разпространена в медийното пространство по повод плановете на Европейския съюз да намали таксите за мобилни телефони, като регулира тарифите на едро, бихме искали да направим следното уточнение:
Цитираните в прессъобщението на Европейската комисия цени са представени неточно. Единствената стойност, която се доближава до споменатата от 18 евроцента, касае на практика терминирането на разговорите от фиксирани към мобилни мрежи в натоварен трафик (17.9 евроцента).
Средната цена за терминиране в мобилни мрежи в България възлиза в момента на 12.8 евроцента, която е далеч под комуникираната от ЕК цифра.
Нещо повече, съгласно решението на Комисията за регулиране на съобщенията от януари месец е предвидо стъпаловидно намаление на цената от фиксирани към мобилни мрежи на всеки 6 месеца. Следващата стъпка предстои след броени дни – на 1 юли 2008 г, когато цената ще стане 16.4 и 14.8 евроцента съответно за натоварен и ненатоварен трафик. По този начин, в средата на 2009 г. ще се стигне до изравняване на цените за терминиране в страната. Кумулативният ефект ще е намаление от около 40%.
Приетият подход е в синхрон с целите на евентуална регулация на цените в ЕС и е в съответствие с възприетите в ЕС практики, които осигуряват прозрачност и  предвидимост в сектора.

Коментар