Роботи ще заемат 50% от работните места след 10 г.

Роботите вече навлизат като обслужващ персонал в заведенията

Роботите вече навлизат като обслужващ персонал в заведенията

Високопоставен икономист прогнозира, че в резултат на развитието на технологиите, роботите могат да заемат 80 млн. от американските и 15 млн. от британските работни места. Това са половината от работните места в тези две страни.

По думите на Анди Холдейн, старши икономист в Банката на Англия, промяната може да настъпи в рамките на период от 10-20 години. Дори в момента роботите са способни да извършват дейности, които по-рано бяха по силите само на хората.

Новите машини ще бъдат много различни. В сравнение с първите роботи, те ще могат да заменят в работата както човешките ръце, така и мозъка, смята Холдейн.

Според него, на замяна с роботи подлежат на първо място административните служители, различните чиновници и работниците в производството. Развитието на роботите обаче няма да доведе до масова безработица, разсейва опасенията британският икономист.

Хората постоянно ще адаптират своите умения за изпълнение на задачи, при които те ще имат предимство спрямо роботите. Умните машини ще се занимават с работа със средна сложност, а хората ще трябва или да повишат своя клас, или да се заемат с по-прости задачи.

Колкото по-умни стават роботите, толкова по-малко видове дейности ще остават на хората, в които те да прилагат своите уникални умения, заключава Анди Холдейн.

Коментари по темата: „Роботи ще заемат 50% от работните места след 10 г.”

добавете коментар...

  1. Фофу

    Ей ги уа, познаха се и подрипнаха.

  2. Saevar

    хах тоя лудия Фофу пак го изпуснаха, зимай си хапчетата уе каун.

  3. Боб

    Фофу няма по-червена баба от теб самият.
    Гледал ли си се скоро в огледало?
    Не си ходил при чичо доктор от психушката.

  4. Фофу

    Хайде сега червените бабета и тролчета пак да почват с робството и веригите дето ще ни слагат мръсните капиталистЕ.

Коментар