Toshiba Satellite P50-C-11K – елегантен и класен „работяга”

toshina_satellite_p50_1

За всички, чиято ежедневна дейност пред компютъра включва тежки задачи като графичен дизайн, обработка на видео или пък гейминг, мощният лаптоп е необходимост. Toshiba Satellite P50-C-11K е точно такъв – силна машина с хубав дизайн, неуморен „работяга” за всякакви тежки приложения… е, и забавления!

Външност и дизайн

С тегло от 2,2 кг, Satellite P50-C-11K е проектиран красиво, с елегантен корпус, както подобава на професионалист, занимаващ се с дизайн или други изкуства. Капакът е със златисто алуминиево покритие с много фина текстура, наподобяваща сатен, която може да събере завистливи погледи от всички наоколо. Все пак стопаните на подобна красота трябва да внимават за надрасквания.

toshina_satellite_p50_2

Горният панел на корпуса е със същата метална повърхност и фина текстура. Отдолу тялото е изработено от черна пластмаса. Пантите държат капака здраво и стегнато, но все пак той може да се отвори и само с една ръка.

Свързаност

Отдясно на лаптопа, в по-предната част, е разположен четец за Blu-Ray RW устройство с функции за запис, презаписване и четене. Зад него се намират един USB 3.0 порт и мрежов порт (RJ-45), следвани от конектора за електрозахранването.

toshina_satellite_p50_6

Отдясно пък, в предната половина, са подредени два USB 3.0 порта – единият от тях с опция за зареждане на външни устройства и по време на хибернация на компютъра, комбиниран жак за слушалки и микрофон, HDMI порт с поддръжка на Ultra HD 4K формат и четец за карти-памет (SD, SDHC, SDXC & MMC). За последния е действително малко необичайно да се намира отдясно, но реално погледнато това не създава затруднения и е само въпрос на навик. Единственото неудобство е, че портовете отдясно са разположени така, че биха могли да ограничат работното пространство на дясната ръка, ако се борави с външна мишка.

toshina_satellite_p50_7

Наред с това, благодарение на мрежовата карта Intel Dual Band Wireless-AC 3160, лаптопът поддържа Bluetooth 4.0 и безжична мрежа 802.11 ac/a/b/g/n.

Клавиатура и тъчпад

Островната клавиатура изглежда отлично със своите големи – с пълен размер – черни клавиши,  които се открояват на фона на сребристия метал. Бутоните са меки и приятни при писане, като в същото време издават лек, отчетлив звук.

toshina_satellite_p50_3

Тъчпадът е със сребриста повърхност, която леко се отличава от сатенено-гладката алуминиева повърхност наоколо, благодарение на по-фината си, „копринена” текстура. На допир се усеща осезаемо по-грапав в сравнение с гладкия капак. Поддържа жестове, а чувствителността му е отлична и с него се работи лесно – добра новина за лаптоп, който няма акупойнт като други модели на същия производител.

toshina_satellite_p50_4

Дисплей, звук и камера

Toshiba Satellite P50-C-11K има голям, 15,6-инчов Full HD TFT IPS дисплей с висока яркост, резолюция от 1920 на 1280 пиксела и LED подсветка. Отличава се с високо контрастно число, добро покритие на sRGB цветната палитра, много точно цветово възпроизвеждане, висока максимална яркост и се вижда добре под всякакъв ъгъл. Всичко това навярно е резултат от вградената технология TruBrite и лаптопът радва окото с ясни, кристално отчетливи изображения, което го прави идеален за медийни забавления или работа.

toshina_satellite_p50_9

Като говорим за мултимедийно съдържание, лаптопът има Harman Kardon озвучителна система с DTS Studio Sound технология, с което е доста подходящ за гледане на филми. Над екрана пък има вградена HD уебкамера за видеоконферентните връзки.

toshina_satellite_p50_5

Изчислителна мощност и капацитет

Satellite P50-C-11K  разчита на пето поколение Intel Core i7 5500U процесор на 2,4 GHz тактова честота, която – благодарение на Turbo Boost технологията – може да се увеличи до 3,0 GHz, с 4MB L3 кеш. За мултитаскинг задачи са подсигурени и други важни ресурси – 8 GB памет DDR3 RAM, която е разширяема с още 8 GB при нужда.

toshina_satellite_p50_12

Графиката при Toshiba Satellite P50-C-11K е осигурена от  NVIDIA Geforce 950M карта, с отделна памет за нея от 4 GB DDR3. На практика това означава, че системата е в състояние да показва идеално гладко дори най-тежките видео приложения и софтуер, както и най-новите игри.

toshina_satellite_p50_10

Що се касае до капацитета за съхранение, има достатъчно място за музика и филми, както и на работни файлове при дизайн и видео-обработка – налице е 1 TB твърд диск с 5 400 об/мин. скорост на шпиндела. Системата има и вграден 8 GB твърдотелен диск за максимално бързодействие.

toshina_satellite_p50_11

Батерия и издръжливост

Satellite P50-C-11K идва с 4-клетъчна литиево-йонна батерия, която при стандартно натоварване издържа около 5 часа и половина – за подобна мощна машина това е много добро постижение. Все пак, по отношение на своята енергийна ефективност, лаптопът е сертифициран по стандарта Energy Star.

Мария Малцева

Мария Малцева

Коментар