Лаптопите вървят по пътя на стандартизацията

Лаптопите вървят по пътя на стандартизацията
Инициатива на Intel за преносими компютри със взаимозаменяеми компоненти, по подобие на настолните РС, набира поддръжници
17/08/2006
Поредна компания се включи в инициативата на Intel за осигуряване на съвместимост на компонентите за лаптопи. Американският производител Micro Express пусна лаптоп, който покрива изискванията за взаимозаменяемост на частите за преносими компютри (
Intel Interchangeability Initiative).
В момента повечето производители използват специфични конектори, които не позволяват компоненти от един лаптоп да се използват в друг, с различна марка. Става въпрос за основни части като дискове, оптични устройства, дисплеи.
Известна съвместимост, но не гарантирана, има на ниво RAM памет. За разширяване на функционалността или за повече удобство потребителите могат да използват стандартните USB интерфейси на лаптопите за включвате на флашове, мишки, клавиатури и други устройства, както и да ползват външен монитор през видео интерфейса.
Това обаче не е достатъчно в сравнение с настолните РС, където почти всички компоненти са стандартизирани и потребителят има голям избор на части от различни производители. В тази посока се опитва да тласне развитието на лаптопите най-големият доставчик на мобилни процесори и чипсети – Intel.
Идеята на гиганта е лаптопът да стане толкова удобен за конфигуриране, ремонт и ъпгрейд, както и настолният РС. Това означава, например, че ако твърдият диск на лаптопа се повреди, потребителят ще може да отиде в най-близкия компютърен сервиз да потърси решение. Вместо да чака, както сега, неопределено време оторизираният сервиз на производителя на лаптопа да отстрани проблема.
Ползите от инициативата са в няколко аспекта. На първо място, потребителите ще получат възможност за по-гъвкаво конфигуриране, когато поръчват своите лаптопи, поради по-широкия избор на стандартни компоненти от различни производители. Така, както сега имат тази свобода при покупката на настолни РС.

Инициатива за стандартизация
Проблемът
– производителите на лаптопи разчитат на собствени конектори за основните компоненти, което не позволява те да се използват на преносими компютри от друга марка
Инициативата на Intel
– да се стандартизират компонентите, така че да станат взаимозаменяеми между различните лаптопи  
 Ползи
– стандартизацията ще даде свобода на потребителите при конфигуриране, ремонт и ъпгрейд на техните лаптопи, така както е при настолните РС

Второ, ъпгрейдът на лаптопите ще стане много по-лесен и достъпен. В момента замяната на важни компоненти като твърди дискове и оптични устройства с по-нови модели е скъпа авантюра.

И на трето място, ремонтът на лаптопите няма да бъде повече кошмар за потребителя. Сега дори скъсване на жицата на зарядното устройство на скъп марков ноутбук може да причини неподозирани главоболия на неговия притежател. Когато този компонент бъде стандартизиран, замяната му ще бъде лесна и приемлива като цена.
Инициативата на Intel предвижда стандартизация на твърдите дискове, оптичните устройства, дисплеите, клавиатурите, захранващите адаптери и батериите за лаптопи. Към момента компанията е одобрила официално лаптоп платформи на няколко производители, покриващи изискванията на инициативата. Сред тях са Gigabyte и Asus.
Най-силен тласък на инициативата могат да дадат асемблаторите на компютри, които просто ще пренесат своя опит в сглобяването на настолни РС и в лаптопите. Нещо, което вече се случва.

Коментар