Анализатори се съмняват в успеха на мобилния WiMAX

Бъдещето на Mobile WiMAX е несигурно, алармираха анализатори. Технологията се натъква на множество препятствия, което поставя под въпрос перспективите за комерсиалното й разгръщане в глобален мащаб, предупредиха от Frost & Sullivan.
Mobile WiMAX не бива повече да се разглежда като основен претендент за мобилен широколентов достъп. Ролите ще бъдат разпределени така: вътре в помещенията ще продължи преимуществено да се използва Wi-Fi, и по-точно ще се наложи 802.11n, който превъзхожда Mobile WiMAX; връзките навън ще бъдат през безжични мрежи, с които мобилният WiMAX няма съвместимост, което е един от големите проблеми.
Това обаче не означава, че всички инвестиции в Mobile WiMAX са изразходвани напразно. Според анализаторите, свършената досега работа ще способства сливането на мобилния WiMAX и 3G LTE.
Съмненията на експертите от Frost & Sullivan споделят и членове на WiMAX форума, които признават, че Mobile WiMAX не е толкова подходящ за едновременна работа с глас и данни, така както са технологиите HSPA и 3G LTE.
В момента 97% от продаваните лаптопи поддържат Wi-Fi. Към края на годината ще започне да се утвърждава като стандарт и технологията 3G LTE, която осигурява максимална скорост на предаване на данни от 170 мегабита в секунда.

Коментар