Как да правим удобно екранни снимки с Vista

Малко допълнение към Windows Vista улеснява авторите на технически статии и тестери на софтуер. Версиите Home Premium, Business, Enterprise, Ultimate (но не и Home Basic) на Windows Vista идват с една безплатна допълнителна програма за “снимка” на екрана (screenshot), наречена Snipping Tool.

С нея можете да забравите досадния процес на копиране на съдържанието на екрана посредством клавиша Print Screen (Prt Scr) и обработката на цялото съдържание или активния прозорец в модула Paint или друг софтуер за редактиране на изображения, за да отделите тази част, която ви е необходима.

Windows Vista Snipping Tool е проста и много лесна за използване програмка, която има само три командни бутона:

1) New – с опции за копиране на площи с различна форма: Free-form Snip, Rectangular Snip, Windows Snip и Full-screen Snip

2) Cancel

3) Options

Едно от най-важните подобрения спрямо метода за копиране на екрана в Windows XP и по-старите версии на тази ОС е, че потребителите могат да изберат всяка част или област от екрана, включително всеки отворен прозорец. В предишните версии изборът беше ограничен или до целия екран – с клавиша Print Screen (Prt Scr), или до активния прозорец – с клавишите Alt и Prt Scr.

Как да отворим Snipping Tool във Vista?

За да стартирате тази програма, просто натиснете Start бутона, след това отидете на All Programs -> Accessories и кликнете върху Snipping Tool. Ако смятате да използвате програмата често, можете да разположите една икона в лентата за бързо стартиране в съседство до Start бутона.

В някои инсталации на Vista е възможно Snipping Tool да не е добавена към Accessories. За да откриете програмата, трябва да извършите последователно следните стъпки:

  • Кликнете върху Start бутона и отидете на Control Panel.
  • Кликнете върху Programs.
  • Кликнете върху “Turn Windows features on or off”. Ако излезе User Account Control за потвържoение, натиснете бутона Continue.
  • Преминете надолу по списъка с функции в диалоговия прозорец Windows Features и поставете отметка в кутийката Tablet-PC Optional Components.

Последното не трябва да ви изненадва, тъй като Snipping Tool в действителност е част от Windows XP Tablet PC Edition 2005. Сега Microsoft един вид прехвърля Snipping Tool от операционната система за таблетни PC към Vista, за да се използва и на настолни и ноутбук компютри.

Как да използваме Snipping Tool във Vista?

За да започнете копиране на нов екран, стартирайте Snipping Tool. Програмата автоматично стартира в режим на изрязване на желаната част от екрана. С влачене на курсора очертайте линия или изберете прозореца, който искате да копирате. Копирането на целия екран става автоматично. За нов екран, натиснете бутона New от лентата с инструменти на Snipping Tool или изберете File -> New Snip.

След като изберете необходимата част, ще се отвори прозорецът за редактиране, в който ще се появи изображението на изрязаната част от екрана. Ако не сте доволни от резултата, просто натиснете бутона New Snip.

Можете да изберете също така и други опции като запис на отрязъка във файл с определен формат: JPEG, PNG, GIF или Single File HTML (MHT), Копиране (Copy Snip to clipboard), изпращане по имейла (Send Snip to email recipient), редактиране с помощта на молив (Pen), подчертаване в жълто на определен текст или площ.

При запис на обработеното изображение на екрана има една особеност: то ще бъде съхранено с цветна рамка, която не може да бъде изтрита с гумата (Eraser). Това не е проблем или грешка на програмата, а една фунция, която може лесно да се забрани, ако не желаете тази рамка.

Просто отворете меню Tools -> Options. В диалоговия прозорец на Options, в секцията Selection (в долната половина на прозореца) махнете маркирането на опцията “Show selection ink after snips are captured” и след това натиснете бутона OK. От този момент нататък всички картини, изображения или снимки, копирани с тази програма, ще бъдат без рамка. Ако единственото ви възражение срещу рамката е нейният цвят, можете лесно да го смените от същия прозорец.

SnippingTool не може да се похвали с функционалността на специализирания софтуер от рода на SnagIt на TechSmith ($39,95). Въпреки това е добро решение за потребители, които вече са инвестирали в операционна система с нови допълнения, едно от които е тази полезна програма. Инструментът е подходящ за включване на илюстрации в технически статии и книги, както и при докладване на грешки по време на тестване на софтуер.

Коментар