Започва търговията с акции на Херти на БФБ

В сряда започва реалната търговия с акции на Херти АД на Българска фондова борса, стана ясно след приключване на процедурата за допускане до търговия от Комисията за финансов надзор и взимане на решение за регистрация на финансови инструменти от Съвета на директорите на БФБ.
Херти АД пуска 12 013 797  броя акции с размер на емисията 12 013 797 лв. с номинална стойност на една акция 1 лв. По вид акциите са обикновени, безналични, поименни и свободно прехвърляеми, а цената на въвеждане за търговия е 3,10 лв.
Херти е български производител на алуминиеви, пластмасови и композитни капачки за високоалкохолни и безалкохолни напитки, вино, хранителни продукти и фармацевтичната индустрия. Компанията има три дъщерни дружества в чужбина (Румъния, Великобритания и Франция) и е сред първите 10 компании-производители в Европа в този бранш.
Дружеството има дългосрочна инвестиционна програма за повишаване на капацитета на производство и ефективността на компанията. Голяма част от продукцията на Херти се реализира в страни от ЕС, Турция, бившите съветски републики и Южна Америка (Аржентина, Чили).
Херти реализира 80% от продукцията си извън страната. Приходите от дейността на компанията за първото тримесечие на 2008 г. са 5,621 млн. лв.
През миналата година ръководството на Херти взе решение акциите на дружеството да бъдат търгувани на БФБ. В началото на 2008 г. се проведе първичното публично предлагане на акции на компанията.
В средата на юни Комисията за финансов надзор вписа в публичния регистър емисията акции от увеличението на капитала на Херти и след решението на Съвета на директорите на БФБ се очаква началото на търговията с акции.

Коментар