Наши студенти с отличие на световно ИТ състезание

Българският победител в категорията „Софтуерен дизайн” на състезанието „Imagine Cup” представи достойно страната ни на световния финал в Париж, като спечели престижна награда.
Отборът от Техническия университет-София в състав Боряна Милошевска, Добромира Иванова, Йордан Павлов и Мартин Дамянов с ръководител Милена Лазарова, получи приза The Engineering Excellence Achievement Award на Майкрософт.
Екипът ще има възможност да посети Редмънд това лято и да тества проекта си в лабораториите на Майкрософт. Наградата се присъжда на разработка с потенциал да бъде доразвита и реализирана като продукт и от която би имало безпорна полза за обществото. За целта с българските студенти ще работи и специален екип на Майкрософт в Редмънд.
„Imagine Cup” е най-голямото в света ИТ състезание за студенти и се организира от Майкрософт. Тази година мотото беше „Представете си свят, в който технологиите помагат за опазване на околната среда и гарантират устойчиво развитие”.
На финала „Imagine Cup” в Париж българският отбор представи своя проект пред две независими журита в първи кръг. В него участваха още 110 отбора от цял свят.
Българският отбор представи своя проект – софтуер за обработка на данни от сателити (remote sensing) с цел откриване на горски пожари и изсичания на дървета. Плиложението дава възможност за уведомяване чрез електронна поща и кратки съобщения (еmail и SMS) при наличието на открити бедствия – пожари и други.
Гъвкавата AddIn базирана архитектура позволява лесно разширяване на функционалността на приложението, без да се прекъсва работата му. Наличието и на ADO.NET Data Service осигурява отдалечен достъп до базата данни за бедствия.

Коментар