Създават процесор с променлива конфигурация

На пазара се очаква специализиран процесор на база Xeon и преконфигурируем чип

На пазара се очаква специализиран процесор на база Xeon и преконфигурируем чип

Съвместен проект на Intel, Университета Синхуа и компанията Montage Technology Global Holdings цели създаване на процесор с променлива конфигурация. Чипът ще се използва в центровете за данни.

Специализираният „преконфигурируем” процесор (reconfigurable computing processor; RCP) ще работи съвместно с чипове Intel Xeon. В рамките на проекта ше бъде създаден и софтуер, необходим за работата на новия процесор.

Решението, което комбинира процесори RCP и Intel Xeon, ще се помества в пластмасов корпус. Засега няма яснота как точно ще си взаимодействат двата чипа.

Инвестицията в проекта е на стойност 100 млн. долара. Компанията Montage Technology ще се заеме с комерсиализация на продукта – той се очаква на пазара към 2017 г.

Коментари по темата: „Създават процесор с променлива конфигурация”

добавете коментар...

  1. (c:

    Леко сте се объркали. RCP процесори има от края на 80-те години на миналия век. Познати са като Field Programmable Gate Array (FPGA). Intel наскоро купиха Altera, които специализират в този тип процесори.

    Съвместният проект цели да улесни програмирането за FPGA, защото въпреки изключителните си показатели, тези процесори трудната употреба ги държи нишови.

Коментар