Продажбите на мини лаптопи Eee PC са под очакванията

Тайванската компания Asus обяви, че е продала 1.7 милиона от своите мини лаптопи Eee PC през първата половина на 2008 година. Това е с 300,000 по-малко от първоначалните прогнози, съобщи digitimes.com.
Анализаторите обясняват слабия резултат с недостига на компоненти и в частност закъснението в доставките на процесора Intel Atom. Въпреки това Asus твърди, че ще успее да продаде 5 милиона Eee PC до края на годината.
Същевременно, компанията Acer, която атакува пазара на мини лаптопи с модела Aspire One, очаква силен бизнес в този сегмент. Тайванският гигант вече е продал първите си 5,000 лаптопа, базирани на Linux.
Когато пусне модели с Windows XP в края на юли, Acer очаква да продава по 15,000 мини лаптопа на ден.
До края на годината компанията се надява да пласира от 5 до 7 милиона бройки от Aspire One. Именно високите амбиции на Acer мотивираха Intel да ускори разработката на процесора Atom и да гарантира необходимите количества чипове за тайванския производител.
Acer очаква също продажбите на мини лаптопи Aspire One да достигнат 10-15% от всичките й продажби на преносими компютри.
Според Intel, в следващите четири години ще бъдат продадени минимум 47 милиона мини лаптопа. Повечето анализатори прогнозират продажби от 12-15 милиона годишно, считано от 2009 година. От Asus обаче са по-скептични, като очакват продажбите да не надвишат 10 милиона годишно, поради недостига на процесори Atom.

Коментар