ЕС одобри сливането на Western Digital и SanDisk

Придобиването на SanDisk от Western Digital получи зелена светлина от Европейската комисия

Придобиването на SanDisk от Western Digital получи зелена светлина от Европейската комисия

Европейската комисия одобри сливането на производителите на устройства за съхранение на данни Western Digital и SanDisk. Регулаторите смятат, че сделката не застрашава конкурентните условия на европейския пазар.

Western Digital обяви, че купува SanDisk през октомври 2015 г. за сумата от 19 милиарда долара. Очаква се сделката да приключи през третото тримесечие на 2016 г. Съгласно споразумението, акционерите на SanDisk ще получат по 86,5 долара за всяка притежавана от тях акция.

„Убедихме се, че тази многомилиардна сделка в бързоразвиваща се индустрия може да се оформи без задръжки”, коментира комисарят по въпросите на конкуренцията Маргарет Вестагер, цитирана от Уол Стрийт Джърнъл. Според експертите на ЕК, сливанено на бизнесите на Western Digital и SanDisk ще има ограничено влияние на пазара за флаш памети, а обединената компания няма да затвори достъпа на конкурентите до технологии.

Western Digital специализира в твърдите дискове, но предлага и флаш-базирани устройства. Придобивайки производствените мощности на SanDisk, част от които се явяват съвместни бизнеси с Toshiba, Western Digital ще получи достъп до чипове на по-привлекателни цени.

Коментар