Мобилните съобщения в роуминг ще поевтинеят със 70%

Страшилището за мобилните оператори в Европа комисарят по телекомуникации Вивиан Рединг разработи план за 70% намаляване на стойността на sms-ите в роуминг.
Изпращането на кратко съобщение в рамките на Европейския съюз в момента струва на потребителите средно 29 евроцента, Еврокомисията иска от мобилните оператори да свалят цените до 12 цента. Компаниите трябва да приведат бизнеса си в съответствие с новите регулации до 2011 г.
2.5 милиарда текстови съобщения се разпращат в роуминг всяка година в Европейския съюз. Те струват на клиентите 10 пъти по-скъпо, отколкото съобщенията в страната.
Рединг е амбицирана и да сложи край и на „шоковите сметки” – големите сметки, които потребителите изненадващо получават заради сърфирането в интернет през мобилния си телефон.
Еврокомисията ще даде шанс на доставчиците на съдържание доброволно да намалят задграничните си тарифи. В противен случай през есента ще бъдат въведени ограничения.

Инициативата на Рединг внезапно придоби политическо значение – след провала на референдума за Лисабонския договор Еврокомисията трябва да докаже на практика ефективността на действията, предприемани от наднационалните изпълнителни органи на ЕС.

Коментар