Смартфоните с биометрия стават масови

Смартфоните с биометрични възможности вече са масов продукт, твърди анализаторската компания Acuity Market Intelligence. Над 200 такива модела са се появили на пазара от 2013 г. досега.

Подобни устройства включват системи за разпознаване на притежателя по неговите биометрични параметри като отпечатъци от пръсти, ирис или кръвоносни съдове на окото.

Около 40 бранда пускат смартфони с биометрия. Сред тях са Apple, Samsung,  Huawei, Xiaomi, TCL, Oppo, Vivo, ZTE, Fujitsu и др. По данни на Acuity, в света има не по-малко от 600 млн. биометрични смартфона, което е 28% от общия брой умни телефони.

Популярността на смартфоните с биометрия тепърва ще нараства, прогнозират анализаторите. В последните години броят на тези модели е нараснал от 52 до 197, а скоро производителите ще пуснат на пазара редица нови устройства. Acuity вярва, че към 2018 г. степента на проникване на биометричните технологии сред смартфоните ще достигне 100%.

От момента на излизане на първите модели като Fujitsu Arrows XF-02 и Apple iPhone 5S, средната цена на смартфоните с биометрия намаля значително и в момента е около 251 долара, в сравнение с 800 долара по-рано. Нещо повече, десетки модели с биометрия, които се появиха през 2014 г., струват по около 150 долара.

Коментари по темата: „Смартфоните с биометрия стават масови”

добавете коментар...

  1. :o)

    Степента на проникване 😀
    И не разбрах точно как ще се нараства популярността към това да си даваш отпечатъците?
    Какво ще ти носи това – сииигурност ли? смях в залата.

  2. Anonymous

    Едно време ченгетата правеха картотеки с мастилени отпечатъци, сега е достатъчно да се логнат в смартфоните в махалата.

Коментар