ЕС с нови мерки за ниско енергопотребление

Пакет от нови мерки ще насърчи производството на по-екологично чисти стоки и ясното им означаване за улеснение на купувачите, съобщиха от Европейската комисия.
Мерките, някои от които са задължителни, а други – по избор, са събрани в нов план на Комисията за екологичен дизайн на продукти и енергийно и екологично етикетиране.
Взети заедно, мерките могат да понижат количеството енергия, използвано за отопление, осветление и поддръжка на сгради, с 30 %.
Настоящите тенденции за потребление и производство оказват значително влияние върху околната среда – парникови газове, замърсяване и изчерпване на природните ресурси на Земята. Съществуват обаче лесни начини за намаляване на екологичните вреди без понижаване на жизнения ни стандарт, посочват от Комисията.
ЕС вече има правила за етикетиране на енергийната ефективност. Магазините, продаващи уреди като перални машини и кухненски печки, трябва да предоставят информация за енергийните и екологичните им характеристики.
Сега Комисията предлага разширяване на схемата, за да бъде обхванат много по-широк кръг продукти, като например прозорци. По-добрата изолация на прозорците може да понижи сметките за отопление с 11%, а парниковите газове – с над 20 %.
Схемата за етикетиране е само част от политиката на ЕС за устойчива промишленост, стимулираща производителите да изобретяват по-екологосъобразни продукти и производствени методи. Това ще помогне на Европа да запази конкурентното си предимство в тази област пред нововъзникващи икономики като Китай и Индия.

Коментар