Microsoft отчете по-ниска от прогнозираната печалба




Акциите на Microsoft паднаха с 6%, след като корпорацията обяви финансовите си резултати за четвъртото тримесечие на годината, които са оказаха по-ниски от очакванията на Уол Стрийт, съобщи CNN.

Чистите приходи на софтуерния гигант за тримесечието са се увеличили с 42% спрямо същия период на миналата година и достигат $4.3 милиарда, или 46% ръст на акция. Анализаторите от Thomson Reuters обаче прогнозираха 47% ръст в дохода на акция.

Продажбите на гиганта от Редмънд са се увеличили за тримесечието с 18% до $15.84 милиарда, надвишавайки прогнозата от $15.65 милиарда.

Microsoft очаква приходите през следващото фискално тримесечие да бъдат между $14.7 и $14.9 милиарда, при очаквания на анализаторите за $15.06 милиарда.

Според някои анализатори, резултатите на Microsoft са много солидни, на фона на безпокойството, обзело Уол Стрийт.

Сред причините за по-ниската печалба са повишените оперативни разходи, достигащи 10,5 милиарда долара през четвъртото фискално тримесечие. Microsoft е похарчила твърде много пари в опит да конкурира Google в интернет търсенето, а от това са загубили в крайна сметка акционерите.

За цялата финансова година, приключила на 30 юни, Microsoft отчита приходи от $60.42 милиарда, бележейки ръст от 18% спрямо предходната година. Печалбата на акция за периода е $1.87.

Коментар