Солитрон опроверга твърдения за Maxdata




В писмо до медиите фирма Солитрон, дистрибутор на монитори Belinea, опроверга информация, огласена на 17 юли от Аргус Компютри, в която се посочва, че фирма “Maxdata” (производител на монитори Belinea) е обявила несъстоятелност.

От Солитрон уточняват, че в производство по несъстоятелност е само Maxdata Computer GmbH – Германия, но не и останалите осем европейски компании на Maxdata International GmbH.

“Твърдението за обявяване в несъстоятелност на фирма Maxdata не отговаря на истината. Обявяване в несъстоятелност би могло да има в случай на неуспешна процедура по оздравяване в продължение на няколко месеца. В случая обаче се касае за откриване на производство по несъстоятелност, което често завършва с изготвяне на оздравителен план и продължаване на дейността на компанията”, обясниха от Солитрон.

На 26 юни 2008 година Maxdata Computer GmbH – Германия стартира производство по несъстоятелност съобразно законодателството на ЕО. За период от няколко месеца финансовите операции в компанията ще бъдат осъществявани с одобрението на независим синдик.

“По този начин се гарантира изпълнението на предварително изготвен оздравителен план, който цели прекратяване на производството по несъстоятелност и възстановяване на оперативната независимост на Maxdata Computer GmbH – Германия”, коментираха от Солитрон.

Maxdata не възнамерява да прекратява производството и продажбите на монитори Belinea, става ясно от съобщение на компанията. Същото се отнася и за всички останали продукти на Maxdata – преносими и настолни компютри, сървъри и др.

Солитрон продължава да бъде дистрибутор на мониторите Belinea и да ги предлага на българския пазар, заедно с топ марки като Philips и Acer, както и да извършва гаранционна поддръжка и сервиз. Компанията може да доставя монитори Belinea също от Полша и Холандия.

Коментар