Китайци може да купят и Lexmark

Американският производител Lexmark скоро може да стане китайска собственост

Американският производител Lexmark скоро може да стане китайска собственост

Още един голям бранд може да стане собственост на китайска компания. Разработчикът на чипове за касети и тонери за принтери Apex Technology е на път да погълне американската Lexmark, предаде Ройтерс.

През октомври миналата година Lexmark нае консултанти от Goldman Sachs да проучат стратегически алтернативи за компанията, в частност нейната продажба – изцяло или частично.

По-късно се появиха информации, че Lexmark вече води преговори с потенциални купувачи. Производителят на принтери обаче така и не получи оферта, която да го удовлетвори.

Според последните информации, Lexmark преговаря интензивно с Apex Technology, като смята отправената й оферта за перспективна, но иска гаранции, че китайската компания ще може да осъществи сделката.

Този месец се очаква топ мениджъри от Apex да посетят централата на Lexmark в САЩ за подписване на споразумение за придобиване на цялата компания.

Apex вече работи с американски инвестиционни банки във връзка със сделката, а също така разчита на подкрепа от китайски кредитори. Все още не е извество каква сума е готова да плати Apex за поглъщането на Lexmark.

Пазарната капитализация на Lexmark възлиза в момента на около 2 милиарда долара. След като през 2013 г. се избави от струйните принтери, но запази бизнеса с консумативи, компанията се съсредоточи върху корпоративния софтуер, като за тази цел направи няколко поглъщания, вкл. на Kofax за 1 млрд. долара.

Lexmark приключи финансовата 2015 г. със загуби в размер на 40,4 млн. долара, спрямо чиста печалба от 79,9 млн. долара за предходната година. Приходите на американската компания намаляха от 3,7 до 3,55 млрд. долара.

Коментар