До 6 месеца ще се роди лидер в мобилните оперaционни системи

Moбилната операционна система Symbian, собственост на Nokia, и разработената от Google операционна система Android ще се обединят в една-единствена ОС за смартфони.
Мотивите за сливането са, че със своята технология всяка от двете компании преследва една и съща стратегия, базирана на отворен код.
Nokia и другите потребители на Symbian, която има най-голям пазарен дял сред смартфоните в момента, не искат да се конкурират на пазара на операционни системи, твърдят анализатори.
Благодарение на Google търсeщите машини навлизат в пазара на операционни системи, което ще помогне на индустрията да стане по-отворена по отношение на нови приложения и услуги въз основата на мобилни устройства, смятат наблюдатели.
В следващите три до шест месеца Symbian и Android най-вероятно ще се комбинират, осигурявайки единна операционна система с отворен код.
Накоро Nokia придоби 100% от Symbian и обяви плановете си да я използва във фондация за създаване на операционна система с отворен код Symbian Foundation. Членовете на фондацията ще получат достъп до продукта през първата половина на 2009 година.
В преследване на същата стратегия за отворен код, Google и поддръжниците й формираха Open Handset Alliance за Аndroid. В него участват Motorola и японската DoCoMo, членуващи също и във фондацията на Symbian.
 

Коментар