Теленор придоби още честотен спектър за 4G

С новия честотен ресурс Теленор ще увеличи максимално достижимата скорост в своята 4G мрежа до 100 Mbps

С новия честотен ресурс Теленор ще увеличи максимално достижимата скорост в своята 4G мрежа до 100 Mbps

Теленор получи разрешение от Комисията за регулиране на съобщенията (КРС) за придобиване на допълнителен честотен спектър от 2х5 MHz в обхвата 1800 МHz и вече ползва общо 30 MHz (2х15) в този обхват.

Компанията e заплатила лицензионни такси в размер на над 7 милиона лв. и ще пристъпи към усвояване на допълнителния честотен ресурс в близките дни.

Допълнителният спектър ще бъде използван за подобряване на качеството на 4G услугите и ще позволи на Теленор да увеличи максимално достижимата скорост на обмен на данни в своята 4G мрежа до 100 Mbps.

Теленор уточни, че не е необходимо клиентите да правят каквито и да е допълнителни настройки на своите устройства, а дейностите по оптимизация на работата на мрежата по никакъв начин няма да се отразят на качеството на услугите.

Операторът пусна в експлоатация 4G мрежата си през декември м.г. и към момента тя обхваща 75% от населението на страната в над 270 селища, вкл. всички градове с население над 5 000 жители, около 50% от местата с население между 2 и 5 000 жители, най-големите и популярни зимни и летни курорти, както и почти цялото софийско метро.

Коментари по темата: „Теленор придоби още честотен спектър за 4G”

добавете коментар...

  1. harry

    tova ne e obektiven test

  2. Юли

    Да, позабърза се мрежата – отначало беше 8МБ, след това 20-тина, а сега е 42МБ към сървър на Теленор, но към сървър на Виваком е 55МБ, което е доста странно и пинга е с 5 мс по-бърз. Тествано със Speedtest на Ookla.

Коментар