Alcatel-Lucent въвлече Nokia в загуби

Nokia регистрира чиста загуба от 513 млн. евро през първото тримесечие

Nokia регистрира чиста загуба от 513 млн. евро през първото тримесечие

Nokia впечатли инвеститорите със… загуби за първото тримесечие на финансовата 2016 г. Бедите за финландската компания дойдоха от поглъщането на конкурента Alcatel-Lucent и спадът в търсенето на оборудване от мобилните оператори.

Приходите на Nokia за тримесечието са намалели с 9% до 5,6 млрд. евро, а чистата загуба е в размер на 513 млн. евро, спрямо 177 млн. евро печалба за същия период на миналата година. Без разходите за покупка на Alcatel-Lucent, компанията ще да излезе на печалба от 139 млн. евро, отбелязва Уол Стрийт Джърнъл.

Анализаторите очакваха от Nokia приходи в размер на 5,73 млрд. долара и чиста печалба от 237 млн. евро за отчетния период януари-март 2016 г. Вместо това финландският производител на телекомуникационно оборудване регистрира спад и загуби.

Приходите от решения за мобилни мрежи на Alcatel-Lucent са намалели с 28%, тъй като операторите се въздържат от покупки на подобно оборудване, като планират оптимизиране на инфраструктурата с продукти на самата Nokia, поясняват от компанията.

Коментар