Китай лансира собствен HD формат

До края на годината Китай ще започне производство на оптични дискове по нов формат. Технологията CH-DVD ще бъде много близка по характеристики до HD-DVD, съобщава digitimes.com.
Китай ще използва собствени разработки в CH-DVD, вкл. защита от копиране, специални кодеци и др., за да избегне плащане за чужда интелектуална собственост. Възможно е форматът да бъде лансиран и на външните пазари.
Дисковете във формат CH-DVD (China Blue High-definition Disk) ще се произвеждат в завод на компанията Shanghai United Optical Disc. Няколко други производители обявиха подобни планове.
Преходът от DVD производство към CH-DVD е много лесен и ще струва на производителите около $800 хиляди за пренастройка на линиите. Освен това и лицензът за CH-DVD ще бъде несравнимо по-евтин от този за Blu-ray.
Проблем за новия формат обаче ще бъде липсата на каквато и да е поддръжка от холивудските студия. Шансът на CBHD ще се окаже пиратството – нелегалните дистрибутори на филми ще имат много по-евтин начин за тиражиране на HD носители.

Коментар