IoT може да намали разхода на енергия с 10%

Интернет на нещата (IoT) и домашната автоматизация могат да намалят консумацията на електроенергия с 10%, според изчисления на Асоциацията за потребителски технологии (CTA). Това означава редуциране и на парниковите газове.

Изследването показва, че широкото използване на технологии за автоматично управление на осветлението, отоплението, климатика и вентилацията, както и на домашните уреди води до икономия на 10% от консумираната електроенергия. По данни на CTA, на потребителската електроника се падат 8,4% от потребяваната от домакинствата електроенергия в САЩ.

Концепцията за домашна автоматизация е известна отдавна, но се внедрява бавно. Фактор, който способства навлизането на подобни решения, са постоянно намаляващите цени. Икономията на електроенергия зависи, разбира се, от това доколко потребителите се доверяват на автоматичните системи.

Ако един термостат изключва отоплението всеки път, когато то не е необходимо – като анализира навиците на потребителя, това ще даде по-голям ефект в сравнение с включването и изключването по разписание и още по-голям спрямо поддържането на постоянна температура. Допълнителен ефект може да се очаква от работата на няколко подсистеми, координирани на ниво дом.

CTA прогнозира ръст в продажбите на средства за домашна автоматизация в близките години. Налагането на икономията като мотивиращ фактор може да стимулира търсенето, доколкото в момента интересът на купувачите е обусловен преди всичко от съображения като удобство и сигурност.

Коментар