РС пазарът все още дава шансове за печалба

Ултрабуците от висок клас са един от привлекателните сегменти за производителите на РС

Ултрабуците от висок клас са един от привлекателните сегменти за производителите на РС

Производителите на персонални компютри все още имат шансове да печелят, сочи анализ на Gartner. Спадът в продажбите не означава липса на възможности – на пазара остават привлекателни ниши.

Разбира се, РС-тата вече не са основно средство за достъп до интернет, като отстъпиха първото място на мобилните устройства. В резултат на това в последните пет години продажбите на РС намаляха от 343 млн. през 2012 г. до 232 млн. през 2015 г., докато в стойностно изражение намалението е от 219 до 122 млрд. долара.

Най-печеливша е нишата на ултратънките ноутбуци във високия ценови клас, но дългосрочната перспектива е свързана и с геймърските компютри, сочи анализът на Gartner.

Очаква се ръст в стойностно изражение при скъпите ултрабуци. Gartner прогнозира, че приходите от продажби на подобни компютри ще нараснат с 16% до 34,6 млрд. долара тази година, а през 2019 г. сегментът ще генерира 57,6 млрд. долара, за да стане най-големият от РС пазара.

Производителите са привлечени от скъпите ултратънки ноутбуци, тъй като те генерират по-високи печалби – до 25%, докато РС-тата на цени около 500 долара носят не повече от 5% печалба.

Привлекателен в дългосрочна перспектива е и сегментът на геймърските РС. Въпреки че годишните продажби на компютри за игри възлизат само на няколко милиона броя, средната им цена е по-висока от тази на обикновените РС.

Коментари по темата: „РС пазарът все още дава шансове за печалба”

добавете коментар...

  1. ха

    Ще спят под утрта тънък мост, което е бъдещето на мостовото строителство.

  2. hp

    Като има печалба що не си заложите апартамента в банката
    и отворете едно магазинче за скъпи ултрабуци
    да видим догодина под кой мост ще спите.

Коментар