StotinkaOS с нови функции и повишено бързодействие

StotinkaOS 6.8 Ахинора е поредната крачка напред, която прави българският екип от разработчици в развитието на дистрибуцията

StotinkaOS 6.8 Ахинора е поредната крачка напред, която прави българският екип от разработчици в развитието на дистрибуцията

Българският проект за операционна система с отворен код StotinkaOS продължава да се развива успешно. Вече е достъпна нова версия StotinkaOS 6.8 Ахинора (Ahinora), която на практика се явява актуализация на версия 6.7.

Кодовото име за всички издания 6.х се запазва така, както бяха обявили разработчиците при издаване на версия 6.7. Системата носи името на съпругата на основоположника на България – хан Аспарух.

StotinkaOS 6.8 Ахинора е поредната крачка напред, която прави нашият екип в развитието на дистрибуцията. През последната година и половина положихме усилия и натрупахме опит от предишните издания, който ни дава повод да смятаме, че вървим в правилната посока и се надяваме все повече да откликваме адекватно на потребностите на съвременния потребител”, коментираха от екипа на StotinkaOS.

Новата версия предлага повишени бързодействие и производителност, обновен до актуални версии софтуер, добавена функционалност и системни приложения, които идват още при инсталирането на дистрибуцията. Отстранени са също така грешки и кръпки в сигурността.

Същевременно, разработчиците от StotinkaOS реализираха съвместна инициатива с „Висше Училище по Телекомуникации и Пощи” – София, която следва идеологията и целите на екипа да не се ограничава само в Linux дистрибуцията, а да превърне проекта в „терен” за нови знания. По покана на преподавателите от университета, специалистите от StotinkaOS изнесоха лекция по „Управление на софтуера в Линукс” и представиха своята платформа.

Студентите по специалност „Компютърно администриране на софтуерни приложения (КАСП)” са решили заедно с преподавателите обучението им да се води на базата именно на Linux дистрибуцията StotinkaOS. В близките месеци ще бъде изградена инфраструктура по вътрешен проект на университета, върху която ще се разработват упражнения с помощта на StotinkaOS.

Коментари по темата: „StotinkaOS с нови функции и повишено бързодействие”

добавете коментар...

  1. Кирил

    @Николай : УСУ е Linux дистрибуция. И, щеше да бъде още по прекрасна, ако бяха я изградили върху MATE за да запазят приемственост със старите версии.

  2. Anonymous

    Похвално! Трябва да се оценява и стимулира труда на другите!
    Независимо, че не съм потребител на Стотинка, мисля да я пробвам, но независимо от това – хубаво е че има такива хора, които дай боже да не се отказват от начинанията си!!
    Успех!

  3. Anonymous

    Тъй де, то е пределно ясно, че в български условия е невъзможно да поддържаш изцяло собствена дистрибуция, но дори и да разчиташ директно на ъпдейтите на CentOS, работа по поддръжката си има, при това не малка. Ако целият този труд отива за примерно 500 или 1000 инсталации, в един момент идеята ще загуби инерция.

    Нека им пожелаем успех, все пак. Има нужда от такива ентусиасти.

  4. ха

    StotinkaOS не е самостоятелно развивана дистрибуция, а представлява българска адаптация на друга световна Linux дистрибуция, която е жива и се развива. Така, че не трябва хората да се опасяват, че дистрибуцията StotinkaOS в даден момента ще започне да страда от липса на съвременни приложения, заради малкият брой клиенти.
    Проблемът е в друго. Дано разработчиците запазят ентусиазмът си за по-дълго, защото мисля че поне в момента нямат никакви приходи от това което правят…

  5. Anonymous

    Похвално начинание, но за съжаление ендемичните дистрибуции трудно оцеляват, поради ограничената потребителска база.

  6. Николай

    УСУ е прекрасна OS.

Коментар