Mozilla ще инспектира софтуера с отворен код

Mozilla създаде фонд Secure Open Source с бюджет от 500 хиляди долара, в рамките на който ще извършва мащабни проверки на различни библиотеки и приложения с отворен изходен код.

Целта на проекта е да открива и отстранява колкото се може повече уязвимости, вкл. в безплатния софтуер, и като резултат от това да подобри нивото на сигурност на подобни програми.

Mozilla е заинтересована от проверка на най-често използваните приложения и библиотеки с изходен код, като с парите от фонда ще изплаща възнаграждения на специалисти по информационна сигурност.

И по-рано имаше подобни инициативи, но те не бяха толкова мащабни. Популярността на отворения код обаче нараства постоянно, което води и до ръст на рисковете от взлом на компютърните системи чрез него.

Безплатен софтуер с отворен код ползват не само обикновени потребители, но и големи компании по целия свят. Дори корпорации от ранга на Google и организации като ООН често залагат на отворен код в собствените си разработки.

Фондът Secure Open Source вече функционира и извършва мащабна проверка на приложения и библиотеки. В няколко случайно подбрани програми с отворен код са открити над 43 грешки с различна степен на важност.

Авторите на проекта се надяват, че външни специалисти ще поддържат начинанието, като за целта бюджетът от 500 хиляди долара може да бъде увеличен в бъдеще. Инициативата е в отговор на зачестилите напоследък случаи на пробиви и изтичане на огромни по обем данни.

Коментар