Delta инсталира Wi-Fi мрежи в самолетите си

До средата на следващата година авиокомпанията Delta ще е готова с Wi-Fi връзката в самолетите си, обслужващи вътрешните полети. Няколко други американски авиолинии, като American Аirlines, Virgin America и JetBlue, обявиха намерения за Wi-Fi на борда, но Delta Аrlines подхожда най-агресивно към идеята.

Аircell, която от 17 години предлага бордови комуникации за бизнес и търговски полети, ще инсталира мобилна широколентова мрежа в самолетите за вътрешни полети на Delta. Благодарение на системата Gogo, пътниците на превозвача ще могат да ползват своите лаптопи, смартфони или персонални дигитални устройства, за да влизат в интернет. За да ползват услугата, пътниците с полет, който трае по-малко от 3 часа, ще заплащат по $9.95, и по $12.95, ако летят с Delta по-дълго.

Американските авиолинии отдава се канят да оборудват самолетите си с интернет за пътниците. Boeing първа обяви услугата Connexion през 2004 г. в няколко международни превозвача, между които Lufthansa, SAS, All Nippon Airways, Japan Airlines и Singapore Airlines.

Предлагането на услугата беше прекратено от Boeing две години по-късно, след като превозвачите не проявиха интерес към нея за вътрешните дестинации. Проблемът на Connexion е, че цялата система е доста обемна и тежи около 200 кг. Това я прави неудобна за използване в по-малките самолети, обслужващи полетите в страната. Докато Wi-Fi технологията на Aircell e по-евтина и по-лесна за прилагане.

Коментар