Полша ще става световна сила във видеоигрите

Правителството на Полша вижда сериозна перспектива в игрите, става ясно от решението му да създаде съвместно с геймърската асоциация в страната фонд за поддръжка на експериментални разработки на видеогри.

Бъджетът на фонда възлиза на 18 милиона долара, съобщи IGN.com. Средствата ще се изразходват за изплащане на субсидии на полските геймърски студия. От държавното финансиране ще може да се възползва всяка компания с офис в Полша.

Основното изискване е времето за разработка да не превишава три години. Даден проект може да получи между 130 хиляди и 5,2 милиона долара. Целта на фонда е да осигури качествено развитие на геймърската индустрия в страната.

Фондът не е ориентиран към стартиращи компании, а към действащи студия, които искат да развиват по-иновативни проекти, но са ограничени по финансови причини. Учредителите се надяват, че фондът ще позволи на полските разработчици да застигнат центровете за създаване на игри в САЩ, Канада и Великобритания.

Полската геймърска асоциация е основана през 2014 г. от девет местни компании, вкл. CD Projekt, Techland, CI Games и 11 bit Studios. В момента в нея членуват 14 студия.

Коментар