Huawei разработва алтернатива на Android

Huawei, третият по големина производител на смартфони, започна разработка на собствена мобилна операционна система. ИТ гигантът подготвя своя алтернатива на Android, в случай, че се наложи да смени платформата, съобщи TheInformation.com.

В момента Huawei разчита на Android – най-популярната мобилна платформа, като я надстройва със собствена графична обвивка EMUI. Същото правят и останалите големи производители на смартфони под управление на Android.

Интересен факт е, че върху системата на Huawei работят бивши инженери от Nokia. Екипът е разположен във Финландия. В разработката участва и бившият дизайнер на Apple Абигейл Броди, който се присъедини към Huawei през ноември 2015 г. Неговата задача е да подобри обвивката EMUI, често критикувана по отношение на дизайна и ергономията.

Твърди се, че подобрената версия на EMUI ще включва ново меню на приложенията, преобразени икони и обновена цветова палитра. Подробности за бъдещата операционна система на Huawei не са известни.

Samsung също се опитва да наложи собствена мобилна платформа като алтернатива на Android. Засега обаче системата Tizen не може да се похвали с комерсиален успех.

По данни на Gartner, през първото тримесечие на 2016 г. Huawei е увеличила продажбите на смартфони с 60%, спрямо същия период на миналата година, достигайки 28,9 млн. устройства, което й отрежда трето място след Samsung и Apple.

Наскоро шефът на Huawei Ричард Ю заяви, че в рамките на пет години компанията ще стане лидер на пазара за смартфони. Все още обаче Huawei остава силно зависима от китайския пазар. Показателно е, че няма договор с нито един американски оператор за продажба на смартфони.

Коментар