Китайци купиха европейски производител на електроника

Китайският гигант SMIC придоби първата си производствена база в чужбина

Китайският гигант SMIC придоби първата си производствена база в чужбина

Пореден производител от Европа става китайска собственост. В сделка за 49 млн. евро SMIC придобива 70% от LFoundry, съобщиха от двете компании.

LFoundry Europe GmbH (LFE) и Marsica Innovation S.p.A. (MI), собственици на завода за полупроводници LFoundry, ще запазят все пак по 15% в предприятието, което вече ще се контролира от китайския производител Semiconductor Manufacturing International Corporation (SMIC).

Това е първото придобиване в чужбина на SMIC, която се явява един от големите производители на полупроводникови продукти по поръчка. Сделката ще й позволи да навлезе на нови пазари.

LFoundry, от своя страна, разработва съвместно с Caeleste датчици за изображения, използвани в научно оборудване за изследвания в космоса, както и компоненти за автомобилната електроника.

До 2013-та година италианският завод на LFoundry принадлежеше на Micron. Приходите на компанията за миналата година са около десет пъти по-малки от тези на SMIC, които възлизат на 2,24 млрд. долара.

Коментари по темата: „Китайци купиха европейски производител на електроника”

добавете коментар...

  1. ха

    Значи 70% от предприятие с приходи от 200 милиона долара (вярно чистата печалба ще е доста по-малка, ама ще е примерно към 20 милиона) на година е купено за 50 милиона евро? Тук по-скоро на фалит прилича това на LFoundry и китайците го лапват…

  2. Станислав

    Лоша работа, ЕС има нужда от спешна и радикална реформа

Коментар