Троянецът Godless причини Android епидемия

Godless се разпространява под формата на безобидни на пръв поглед приложения

Godless се разпространява под формата на безобидни на пръв поглед приложения

Нов зловреден софтуер, известен като Godless, причини масова зараза на смартфони, таблети и други устройства под управление на Android, алармира компанията за сигурност Trend Micro.

Данните сочат, че броят на заразените устройства вече приближава 1 милион по целия свят. Основната цел на Godless са смартфоните и таблетите с Android 5.1 Lollipop и по-ранни версии.

Устройствата с Android 6 също са в зоната на риска, но в по-малка степен, тъй като тази платформа все още е слабо популярна, а разработчикът на вируса иска масимално бързо да го разпространи. Потенциално застрашени от Godless са 90% от активните потребители на Android устройства в света.

Godless се разпространява под формата на безобидни на пръв поглед приложения, вкл. за ускоряване на работата на устройствата. Вирусът може да се маскира и като програма, която превръща вградената светкавица във фенерче.

Потребителят може да се зарази с Godless не само от съмнителни онлайн магазини за приложения, но и от официалния каталог Google Play. Разбира се, Google знае за заплахата и извършва проверка на приложенията.

Троянецът превръща смартфона или таблета в напълно подчинено устройство, което дава пълен достъп на атакуващите, с активирани root-права. На практика, престъпниците могат да правят с устройството каквото си поискат – да пускат други зловредни приложения, да копират данни, вкл. финансови, и т.н.

В момента най-много са инфектираните Android устройства с Godless в Индия – близо половината (46%) от всички зарази са именно на потребители на смартфони и таблети в азиатската страна.

Коментари по темата: „Троянецът Godless причини Android епидемия”

добавете коментар...

  1. Фофу

    Грамофона си остава класика за маниаците на тема супер качествена музика. ЦД-то по дефиниция е далеч зад него. Ако го комбинираш и с лампов усилвател и супер качествени колони ще си на върха.

  2. Бай Танас на кюшето

    От години нямам дебитна карта. И все още съм си на старата добра Нокия с фенерчето. Традиционалист съм си отвсякъде. Да не говорим за ФЕЙСБУК. Там изобщо ме няма. като ми се дослуша музика вадя грамофона, даже пред камерата един реотан постоянно грее за всеки случай. И така си живеем в 21 век. За 22-ри почваме да мислим от утре. До тогава шапка на тояга.

Коментар