Google Project Bloks ще учи децата да програмират

Отворена платформа за т.нар. „материално програмиране” се очаква да улесни обучението на децата по програмиране

Отворена платформа за т.нар. „материално програмиране” се очаква да улесни обучението на децата по програмиране

Нов проект на Google ще улесни обучението на децата в създаването на програми. Project Bloks се явява отворена хардуерна платформа за т.нар. „материално програмиране”.

Децата ще усвояват логиката на програмирането чрез блокове, модули, бутони, указатели и други елементи. Счита се, че това е най-добрият вариант за обучение на деца по програмиране.

Проектът стъпва на три ключови елемента: Brain Board, Base Boards и Pucks. Първият от тях се явява „мозък” на цялата система – това е елемент, създаден на основата на едноплатков компютър Raspberry Pi Zero.

Base Boards представлява комплект от модули, които се свързват към основния блок и едни с други. Именно към тези модули се закрепват блоковете Pucks, наричани командни блокове или активатори.

Pucks представляват на практика различни бутони, циферблати, превключватели и други елементи, които нямат електроника. Вместо това те разполагат с идентификатор, по който модулите Base Boards определят какъв имено модул Pucks е включен в конкретния случай.

Google Project Bloks се лансира от компанията като платформа, а не като готов продукт. Интернет гигантът предлага на други компании да създават свои продукти на базата на Project Bloks за образователни цели, вкл. комерсиални.

Коментар