Съдят Apple за експлоатация в Калифорния

Недоволни служители на Apple подадоха групов иск срещу компанията в Окръжния съд на Южна Калифорния, съобщи ZDNet. Техническият персонал се оплаква, че работодателят не плаща за работа извън нормираното време и не компенсира пропуснатите обеди, като по този начин нарушава законите на щата.

Лидерът на групата ищци, мрежовият инженер Дейвид Уолш със стаж в Apple от 1995 до 2007 година, често е бил принуждаван да се труди над 40 часа седмично, като пропускал обедни почивки, работел вечер и през уикендите.

В иска се посочва, че по документи Уолш и други служители са били на ръководни длъжности, за да не им плаща Apple компенсации като за редови персонал. Служителите подчертават, че проповядвайки за основна ценност индивидуалността, Apple е създала робски условия за своя персонал.

Ако групата на недоволните спечели делото, на Apple ще се наложи да промени своята практика при третиране на персонала и да изплати компенсации за труд извън регламентирането време. Според експерти, процесът може да струва на компанията няколко милиона долара.

Коментар