Айфон бил по-мощен от геймърска конзола

Виден експерт определи iPhone за по-мощен от портативните конзоли за игри Nintendo DS и Sony PSP. По време на конференцията QuakeCon 2008 в Далас основателят на компанията id Software и разработчик на играта Doom – Джон Кармак отличи епълския продукт от останалите смартфони.

На айфон могат да се пускат игри с висококачествена графика, а схемата за разпространение чрез App Store е привлекателна за разработчиците, твърди Кармак. Той приравнява хардуера на айфон с този на домашната конзола за игри Sega Dreamcast, която конкурираше PlayStation 2.

Създателят на Doom счита, че iPhone има повече ресурси от портативните геймърски конзоли DS и PSP.

Кармак обаче е скептичен относно възможността айфон да се превърне в предпочитано решение за мобилни забавления. Причината е, че смартфонът на Apple не може да достигне глобалното влияние на портативните конзоли за игри, които вече имат огромна аудитория.

Междувременно обаче, анализаторската компания Turner Investment Partners прогнозира, че през следващата година iPhone може да завземе 28% дял от пазара на смартфони, докато през 2007-а имаше 3,7%. Ключов фактор за растежа ще бъдат комуникационните възможности и умерената цена на iPhone 3G.

Коментар