Lenovo печели повече от очакваното

Китайският производител на компютри Lenovo отчете по-висока от очакваната печалба за второто тримесечие на годината.
Чистата печалба на гиганта от Топ 5 на световния пазар е нараснала с 65% до 110 милиона долара, като надвишава осреднената прогноза на анализаторите от $107,46 млн.
За същия период обаче приходите на Lenovo са се увеличили само с 10%, за да достигнат 4,2 милиарда долара. Върху финансовите резултати за второто тримесечие са повлияли икономическата криза в Съединените щати и земетресението в Китай, посочват от компанията.
Структурата на проджбите, извършени през тримесечието от Lenovo, показва забавяне на темпа на ръст при настолните компютри до 3%, като в този сегмент приходите на компанията възлизат на $1,7 млрд. За сметка на това обаче ръстът при лаптопите достига 17%, а приходите от продажби за Q2’08 възлизат на $2,4 млрд., което определя 57% дял за мобилните компютри.
Lenovo е спонсор на провеждащите се в момента олимпийски игри в Пекин. Компанията ще използва максимално активно събитието, за да подобри познаваемостта на своята марка в глобален аспект. И без тези усилия обаче, китайският производител заема четвърто място на световния компютърен пазар.

Коментар