Разочароващо второ тримесечие отчете Nvidia

Спад в приходите отчете Nvidia за второто тримесечие на фискалната 2009-а година. Резултатът от 892,7 милиона долара е по-малък с около 5% от $935,3 млн. за същия период на миналата година.
Като цяло обаче за шестмесечния период, приключил на 27 юли, производителят на графични процесори бележи нарастване на приходите до $2.05 милиарда спрямо $1,78 млрд. за същия период на миналата година, което е 15-процентно увеличение.
Nvidia е на загуба от 120,9 милиона долара, или $0,22 на акция, за второто тримесечие, по счетоводните принципи GAAP. Чистата печалба на компанията за полугодието е $55.9 милиона, или $0.09 на акция, което е близо 6-кратен спад спрямо печалбата по GAAP от $305.0 милиона, или $0.51 на акция, за същия период на миналата година.
Резултатите ни за второто тримесечие са разочароващи, признават в официално изявление от Nvidia. Като причина за спада топ мениджмънтът посочва слабостта на пазара за настолни РС през отчетния период. Погрешната ценова политика на Nvidia спрямо конкурентните предложения също е засегнала бизнеса на компанията с графични процесори.
Nvidia ще се опита да излезе от затруднената ситуация в десктоп сегмента с подобряване на ценообразуването и чрез някои планирани инициативи до края на годината.
Компанията обяви също така, че увеличава с $1 милиард програмата си за обратно изкупуване на акции, която сега възлиза на $2.7 млрд. До 27 юли Nvidia е изкупила 68.0 милиона свои акции на стойност $1.16 милиарда.

Коментар