Windows 10 добавя сигурност и чисто нов Skype

Windows 10 Anniversary Update ще бъде разпространен на компютрите по света на няколко етапа, като се започне с най-новите устройства

Windows 10 Anniversary Update ще бъде разпространен на компютрите по света на няколко етапа, като се започне с най-новите устройства

Microsoft пусна голямо обновление на Windows 10 по повод първата годишнина на операционната система. Windows 10 Anniversary Update идва с редица нововъведения и подобрения, най-важните от които са в сферата на сигурността.

Юбилейният ъпдейт внася поддръжка на система за автентикация Windows Hello в приложенията за Windows и браузъра Edge. Това означава, че потребителите могат да ползват биометрична автентикация не само при вход в Windows, но и за потвърждаване на своята личност в сайтове и приложения.

Обновлението променя и ролята на интегрирания антивирус Windows Defender – той вече ще следи регулярно за вируси на диска, във фонов режим, съгласно зададените параметри.

Два нови компонента за сигурност са насочени към корпоративните потребители. Windows Defender Advanced Threat Protection (WDATP) ще открива, анализира и реагира на зловредни атаки срещу мрежата. Услугата получава информация от множество сензори и от експертна система за защита от сложни заплахи, анализирани от екипа по сигурност на Microsoft на базата на данни както от компанията, така и от партньори-разработчици на антивируси.

Вторият елемент, наречен Windows Information Protection, ще позволи на бизнес потребителите да разделят персоналните от личните данни.

Друга важна промяна, която идва с Windows 10 Anniversary Update, а напълно обновеното VoIP приложение Skype. Твърди се, че версията е написана „от нулата” с цел по-тясна интеграция с операционната система. Така например, потребителите ще могат да отговарят на съобщения пряко в прозореца за известия, без да отварят самата програма, както и да изпращат снимки на контактите си в Skype, без да напускат приложението на камерата.

Microsoft набляга на новите възможности за работа с цифрово перо чрез панела Windows Ink, разположен вдясно на екрана

Microsoft набляга на новите възможности за работа с цифрово перо чрез панела Windows Ink, разположен вдясно на екрана

Подобрен е значително и браузърът Edge, който се отличава с икономична работа и слабо натоварване на системните ресурси от рода на процесор и оперативна памет. Това води до увеличаване с 36-53% на времето за автономна работа на лаптопи, според тестовете на Microsoft с популярни приложения като Facebook, Google, YouTube, Wikipedia и др.

Освен това Edge вече поддържа разширения като останалите популярни браузъри. В допълнение, набеденият за рисков и консумиращ много ресурси Flash Player се пуска отделно от браузъра, което позволява блокиране на атаки през уязвимости в плейъра.

Microsoft набляга също на новите възможности за работа с цифрово перо чрез панела Windows Ink, който се явява единен център за всички функции – нещо като менюто Старт, но само за работата с перо. Площадката се намира вдясно на екрана и се извиква с натискане на бутона на перото или на панела със задачи.

Функциите на гласовия асистент Cortana вече са достъпни непосредствено от блокиращия екран. Софтуерът ще помни повече данни за потребителя, за да улесни формирането на заявки в процеса на работа. Освен това известията от Cortana стават достъпни и на устройства с други платформи, например Android, като се синхронизират между устройствата на потребителя.

Anniversary Update опростява внедряването на Windows 10 РС в учебните заведения. Благодарение на нови инструменти, учителите ще могат да се справят с тази задача без помощта на системен администратор, в три стъпки: създаване на конфигурираща USB флашка, включване на РС-то на ученика и автоматична настройка чрез флашката.

Освен това едно специално приложение ще помага на учителите да проверяват знанията на учениците. При пускане на програмата, тя създава изолирана среда за ученика, която той не може да напусне, нито да види отговорите или да се възползва от буфера за обмен.

Windows 10 Anniversary Update ще бъде разпространен на компютрите по света на няколко етапа, като се започне с най-новите устройства, уточнява Microsoft. Потребителите не трябва да правят нищо специално, за да получат обновлението – то ще се инсталира автоматично чрез услугата Windows Update, ако тя е активирана. Възможно е, разбира се, и ръчно изтегляне и инсталиране на ъпдейта.

Коментари по темата: „Windows 10 добавя сигурност и чисто нов Skype”

добавете коментар...

  1. Кръстьо

    Оооох Anonymous,
    ТИ май си си въобразил че си рицар на доброто който трябва да отвори очите на хората на всяка цена. Обаче ставаш смешен, пич. Лъжата и отрицателната реклама не действат в твоя полза – просто ставаш поредния спамер.

  2. Anonymous

    От както Скайп стана собственост на Майкрософт никой не ми пише. А и аз спрях да пиша в него. Само ми заема ресурси на компа. Започвам да го чувствам излишен.

  3. Anonymous

    Ооох Кръстьо,
    Всички ще сме позитивно настроени, ако работим като теб на заплатка към Microsoft или техен дистрибутор. Работиш получаваш си паричките доволен си и не ти пука, че подпомагаш разпространението на вредни продукти за хората и обществото като цяло.

    Трябва да се събудят умувете на хората и да се размърдата организациите по защита на правата на потребителите.

    Много е сериозно положението застрашени свободата и правото не само на лични данни, а изобщо право на личен живот и лично пространство на хората.

    Обикновено човек реално разбира каква висока цена е заплатил, едва когато узнае какво е загубил или му е било отнето.

  4. Кръстьо

    Хората, расъждаващи негативно, с течене на времето започват да вредят и на себе си. Защо някои хора винаги се опитват да видят лошото ?

  5. (c:

    Изключително много се забавлявам как се излагат магаретата от Редмънд 😀

    Биометрична автентикация без съответния хардуерен модул е почти напълно излишна.

    Казвам “почти”, защото все пак изисква човек да се разрови и да извади очевидно незащитените криптографски ключове за достъп до системата.

  6. NoOne

    Функциите на гласовия асистент Cortana вече са достъпни непосредствено от блокиращия екран. Софтуерът ще помни повече данни за потребителя…

    😀 😀 😀

  7. Anonymous

    Епохално! Новия сет от бъгове пристигна!

Коментар