Уязвимост излага на риск 900 млн. смартфона

Дори и най-новите модели смартфони са изложени на риск за сигурността, предупредиха експерти

Дори и най-новите модели смартфони са изложени на риск за сигурността, предупредиха експерти

Софтуерът на близо един милиард мобилни устройства съдържа уязвимост, която излага на риск от хакерска атака потребителите, алармира компанията за сигурност Check Point Software Technologies.

Отрита е дупка в сигурността на смартфони с процесорна платформа Qualcomm, работещи под управление на Android. Потенциално, уязвимостта дава възможност на киберпрестъпници да получат достъп до над 900 млн. смартфона.

Блогът на Check Point съобщава всъщност за четири уязвимости под общо наименование QuadRooter. Те присъстват само в смартфони, проектирани на базата на едночипови системи (SoC) на Qualcomm.

На риск са изложени и най-новите Android устройства, които бяха лансирани на пазара като изключително надеждни – такива са моделите BlackBerry Priv, HTC 10, LG G5, Samsung Galaxy S7, OnePlus 3 и редица други.

Възползвайки се от уязвимостта Quadrooter, атакуващите могат да инсталират злонамерен софтуер на смартфон или таблет, без да искат разрешение от потребителя, и да получат по този начин пълен контрол над устройствата.

Google, който разработва и поддържа Android, потвърди наличието на опасната уязвимост и обеща да пусне кръпка за нея през септември. Дотогава на потребителите на смартфони с Android и SoC чипове Qualcomm се препоръчва да свалят приложения само от Google Play и да избягват публични Wi-Fi точки.

В допълнение, експертите съветват потребителите внимателно да прочитат какви разрешения дават на приложенията, подлежащи на инсталиране, и да не се доверяват на програми, които искат root достъп до устройствата. В GooglePlay вече е наличен QuadRooter Scanner, с който потребителите могат да проверят своите смартфони за наличие на уязвимостта.

Коментари по темата: „Уязвимост излага на риск 900 млн. смартфона”

добавете коментар...

  1. Anonymous

    А че аз като съм със смартфон държа някаква ценна информация в него?

  2. (c:

    Анонимен, много си далеч от истината.

    Обикновените телефони са многократно по-лесни за хакване, дори през GSM мрежата. Ползват безобразно стар софтуер, който не покрива никакви стандарти за сигурност.

    Разликата е, че обикновените телефони не държат почти никаква съществена информация, а и не са достатъчно много. По тази причина не са интересна цел.

    А, и тезата ти като цяло е абсурдна. Каруцата на прадядо ми си седи в двора откакто се помня – евтина, лесна за поддръжка, чудесна за черни пътища. Катастрофи с жертви никога не стават. Да се връщаме всички на каруците, а?

  3. Anonymous

    Хората са най-добре, които ползват обикновени телефони, а не смартфони.

    Много предимства има обикновения телефон
    няма никакви вируси
    не се плаща за скъпарски мобилен интернет
    сигурен и надежден
    много дълъг живот на батерията
    човек не се губи времето да цъка вредни сайтове на телефона.

Коментар