Нови модели RFID принтери пуска Zebra

Компанията Zebra Technologies започна производство на нови модели RFID принтери RZ400 и RZ600, базирани на добре познатата серия ZM. Устройствата притежават характеристиките на ZM плюс вграден RFID модул за работа по стандарт EPC Gen 2 (ISO 18000-06C) и поддръжка на XML за интеграция в корпоративните системи.
RFID таговете, с които принтерите работят, съдържат антена и тънка микросхема, програмирана посредством безконтактни радиосигнали. Едновременно на повърхността на етикета може да се нанася баркод, текст или графични изображения.
Принтерите са приложими в области, като търговия, инвентаризация, складово стопанство и здравеопазване, съобщиха от дистрибутора SystemGroup България.
Zebra вложи 126 милиона долара в закупуване на компанията WhereNet, за да заеме позиции на RFID пазара. Преди няколко години, производителят започна да предлага принтери за печат на RFID етикети. Сега Zebra е амбицирана на увеличи пазарния си дял в областта на RFID.
„Активната RFID технология, популярността на която нарасна в рамките на няколко години, предлага значително по-голяма дистанция на сканиране и е естествено допълнение на пасивните RFID технологии”, коментира Ед Каплан, председател на директорския съвет на Zebra.
Особеностите на RFID позволяват технологията да се използва там, където не е възможно или не е ефективно прилагането на други средства за идентификация. RFID тагът може да се намира вътре в обекта и да бъде невидим отвън, има възможност за дистанционно записване на информация върху него, както и за едновременно четене на стотици тагове. Срокът на експлоатация е практически неограничен, защитата от условията на околната среда е висока.

Коментар