Intel реши съдбата на процесорите Atom

Процесорите Atom се вграждаха в настолни компютри от начално ниво, нетбуци, смартфони и таблети, но в бъдеще се ползват в IoT устройства

Процесорите Atom се вграждаха в настолни компютри от начално ниво, нетбуци, смартфони и таблети, но в бъдеще ще се ползват в IoT устройства

След известни колебания Intel взе окончателно решение за съдбата на процесорите Atom, за които се смяташе, че може да бъдат спрени от производство.

Последните новини от Санта Клара сочат, че Intel ще продължи да развива линията Atom, но ще промени нейното предназначение – оттук насетне тези чипове ще се използват основно в устройства от категорията „интернет на нещата” (IoT).

Процесорите Atom се вграждаха в настолни компютри от начално ниво (D-серия), нетбуци, в смартфони и таблети. Intel обаче загуби интерес към тези сегменти от пазара и дори в евтините мобилни РС и десктопи започна да вгражда процесори не по-слаби от Celeron.

Промяната в предназначението на Atom съвпада с въвеждане на нова платформа – дългоочакваната серия Apollo Lake. Според слуховете, тези CPU ще бъдат значително по-мощни от досегашните Atom решения.

Главна отличителна черта на Atom от поколение Apollo Lake не е високата производителност, а обратно – ниската консумация на енергия, което прави тези чипове идеални за устройства, в които е невъзможно вграждане на мощни батерии, като например компактни дронове или автономни роботи.

Apollo Lake ще работят в тандем с камерите RealSense ZR300, което предполага използването им в устройства за допълнена и виртуална реалност, вкл. за отдалечено управление на дронове. В състава на Apollo Lake влизат и видеоконтролери Intel HD от девето поколение.

Коментари по темата: „Intel реши съдбата на процесорите Atom”

добавете коментар...

  1. георги

    последните 3-4 години интел предлага скъпи и по слаби от предишните години процесори пример са всички процесори celeron и pentium серия N
    Обяснявам си го с изключително ниската конкурентност на пазара на процесори и голямата алчност на интел

  2. Anonymous

    Определено Intel Atom не е това, което трябва да се ползва особено за IoT.
    От Intel изпуснаха влака и ги е яд много, но като имат излишъци от пари ще продължават за налагат този некачествен и ненужен продукт – Atom.

    За IoT правилният избор и път е ARM и отворена архитектура всичко друго спъва прогреса и развитието на IoT.

  3. Лиро

    Всичко под i3 е боклук!

Коментар