Apple натиска доставчиците за по-големи отстъпки

Apple е принудена да иска отстъпки от доставчиците на компоненти, за да запази високата си рентабилност

Apple е принудена да иска отстъпки от доставчиците на компоненти, за да запази високата си рентабилност

На фона на спад в търсенето на смартфони, Apple предприема мерки за намаляване на разходите. Един от начините за това е натискът върху доставчиците за по-големи отстъпки, пише DigiTimes.com.

В частност, Apple иска от своите азиатски партньори да й доставят по-изгодно компоненти и услуги за iPhone. Засега обаче компанията среща съпротива и доставчиците не са склонни да преразгледат действащите договори, пише тайванската медия.

Твърди се, че Apple настоява за отстъпки до 20%, като на подобен натиск не са подложени единствено TSMC и Largan. При това, обемът на поръчките за производство на новия iPhone 7 е с около 30% по-малък отколкото на iPhone 6s през миналата година.

Според анализатори, ако партньорите на Apple откажат желаните отстъпки, финансовото положение на компанията ще се влоши. Ситуацията се усложнява от наличието на пазара на голям брой флагмански смартфони, предлагани от конкурентите на по-ниски цени от iPhone.

В периода април-юни 2016 г. Apple продаде 40,39 млн. смартфона, или с 15% по-малко на годишна база. Освен това за първи път от 13 години насам продажбите на iPhone намаляха през първото тримесечие на годината.

Коментари по темата: „Apple натиска доставчиците за по-големи отстъпки”

добавете коментар...

  1. ibm

    Има къде да намалят.

    Производствена стойнист 100$
    продажна цена 1400 лв.

  2. Петров

    Корабът бавно потъва!

Коментар