Калифорния ще регулира консумацията на компютрите

Регулаторите в Калифорния направиха още една стъпка напред към въвеждане на първия по рода си задължителен стандарт за енергийна ефективност на компютри и монитори. На тези уреди се падат около 3% от сметките за ток в домовете и около 7% от сметките за електроенергия в офис-пространствата.

Най-новият проектостандарт, готвен от Комисията по енергетика на Калифорния, преразглежда набор от правила, предложени още през март 2015. Ако бъдат окончателно приети, те ще спестяват на потребителите около 373 милиона долара годишно.

Съветът за защита на природните ресурси (NRDC) – екологична група, която работи съвместно с Комисията по стандартите – каза, че по този начин ще се намалят емисиите на парникови газове от изгаряне на изкопаеми горива за производство на електроенергия с около 700 000 тона годишно.

NRDC призова комисията да се постарае да избегне потенциални вратички в новото законодателство, които биха позволили изключения или кредити за специални компютърни функции с потенциал да станат по-масови до времето на въвеждане на стандарта.

В Калифорния компютрите и мониторите консумират около 5 610 гигаватчаса електроенергия годишно. NRDC настоява, че енергията, консумирана от тези устройства, може да бъде намалена с около една трета след прилагане на новите стандарти.

Първата фаза на новите правила ще влезе в сила през януари 2019 – за настолни и преносими компютри. Стандартите ще започнат да се прилагат за работни станции и малки сървъри през януари 2018 г. и за компютърни монитори с размер от 17 инча нагоре – от юли 2019.

Новият стандарт за енергийна ефективност на настолните компютри, които използват много повече енергия, отколкото лаптопите, ще добави около 14 долара към на цената на компютрите на дребно. Това обаче ще спестява на потребителите повече от 40 долара от сметките за ток в период от пет години.

Окончателното приемане на новия стандарт се очаква през ноември.

Коментари по темата: „Калифорния ще регулира консумацията на компютрите”

добавете коментар...

  1. Димитър Иванов

    Много точни коментари браво!

    Само ще допълня нещо – вместо да карат производителите да вдигат гаранцията и издръжливостта на техниката, за да не се хвърля на боклука старата и да се купува нова, те за някакви стотинки на месец са се загрижили. Вече тъй или иначе техниката харчи доста малко електроенергия и със сигурност скоро още ще се намали тази консумация без да правят повече усилия в тази насока.

  2. на американците майка им

    Аз само не разбрах, като ше пазиме природата, кога забраниха в 8-маците…масъл карите…мустанг нещо, додж рам нещо, форд ф150, хамър и подобни танкове, че за компютрите се загрижили…ааааа чекай чекай сетих се…. от тия 14 долара за преустройство на компотите 7 са печалба и поне 2 са за лобистите и комисията.

  3. Станислав

    И за да подменим тези устройства ще използваме енергията, която консумират за 50 години, без да броим че и нови все пак ползват някаква. Супер умно!

Коментар