ИТ отделите остават второстепенни

Отделите по ИТ продължават да играят второстепенна роля в компаниите, независимо от нарастващите изисквания към тях, сочат резултатите от ново проучване на форума CIO Connect.

От ИТ мениджърите се изисква все и повече, но те са пренебрегнати в бизнес стратегиите и не получават това, което заслужават. Над 70% от анкетираните ИТ директори смятат, че натискът за пестене на разходи от техните отдели се увеличава, като в същото време нарастват и претенциите към дейността им.

Най-голяма полза от съществуващата технологична инфраструктура може да се извлече, ако ИТ персоналът се съсредоточи върху подобряване на бизнес процесите. На практика обаче, ИТ отделите имат слабо влияние върху глобалните бизнес стратегии, признават анкетираните специалисти.

Само 40% от участниците в проучването са споделили, че техният CIO (Chief Information Oficer) влиза в корпоративния борд на директорите.

Изолацията в известна степен се дължи и на самите ИТ отдели, установява проучването. Близо половината от анкетираните са заявили, че основната им функция е да разработват приложения, а само 13% са инициатори на организационни изменения в бизнеса.

Повечето ИТ специалисти, участвали в проучването, виждат себе си като най-силни в технологичната инфраструктура и най-слаби в управлението.

Коментар