Твърдите дискове съзряха за терабайта

Две нови устройства от серията CinemaStar пуска на пазара Hitachi GST. Особеното при моделите е, че са оптимизирани за цифрови видеорекордери (DVR) и ТВ приставки. CinemaStar 7K1000.B ще се предлага с различни капацитети до 1 терабайт, а CinemaStar 5K320 достига 320 гигабайта и върви заедно с технологията на производителя CoolSpin.

Дисковете с тази технология на Hitachi използват задвижване, при което се обръща внимание на ниското потребление на енергия (и отделяне на топлина), но най-вече – устройствата работят с ниско ниво на шум. Това прави от моделите най-тихите и енергийно-ефективни 3,5-инчови харддискове, твърдят от компанията.

Cерията СinemaStar е предназначена за производителите на потребителска електроника. По данни на IDC, пазарът на дигитални видеорекордери ще продължи да расте със средно 14% до 2012.

Появата на новите терабайтови устройства означава съзряване на терабайтовите технологии при твърдите дискове и бележи началото на масовото им използване, коментират специалистите от официалния дистрибутор АСБИС България. Един CinemaStar диск с капацитет 1 TB може да побере до 247 часа MPEG-4 кодирано видео с висока резолюция и да поддържа над 10 едновременни потоци от данни.

И двата CinemaStar модела съчетават надеждност, измервана с 1,2 милиона часа време между отказите (mean time between failure) и разширен температурен режим на работа за удължаване живота на DVR устройствата. Kонсумацията на енергия в CinemaStar 5K320 е сведена до 3,1 вата при изчакване.

По-важни характеристики на новите Hitachi CinemaStar

  • Механика на дисковете, проектирана за непрекъснато 24×7 използване
  • Тиха работа и при режим на търсене за почти безшумна работа
  • Три режима на изчакване при ниска консумация на енергия, за най-добра в класа ефективност и най-ниско топлоотделяне
  • Технологиите Smart Command Transport и SmoothStream оптимизират работата на диска при приложения като поточно аудио и видео
  • Разширеният температурен обхват позволява проектиране на дигитални видеорекордери без вентилатор (съответно без допълнителен шум)
  • Характерното за марката паркиране на главите гарантира сериозна противоударна защита
  • Следене на температурата и контрола на височината на летеж на главите – допълнително подобрява надеждността при продължителни сесии на видео кодиране/декодиране
  • Защита на данните с опционалното криптиране на данните (Bulk Data Encryption)
  • Доказана технология на перпендикулярен магнитен запис (PMR)

Коментари по темата: „Твърдите дискове съзряха за терабайта”

добавете коментар...

  1. иван

    интересно

Коментар