Изненадващ спад на Windows 10 през септември

Анализатори регистрираха за първи път спад в пазарния дял на Windows 10. Това се случи през миналия месец – септември, съгласно данните на Net Applications и StatCounter.

След възход в продължение на повече от една година, новата ОС отчете първия си спад по отношение на своя дял сред потребителите. Данните на Net Applications за септември показват намаление на дела на Windows 10 с 0,5% спрямо август. В момента платформата е инсталирана на 22,53% от всички персонални компютри в света. Делът на Windows 10 сред останалите Windows компютри е 24,8%.

Делът на Windows 10 е намалял с 0,5% през септември спрямо август до 22,53% (източник: Net Applications/NetMarketShare)

Делът на Windows 10 възлиза на 22,53% (източник: Net Applications/NetMarketShare)

За спад на Windows 10, макар и с една стотна от процента, свидетелстват също данните на StatCounter. Според изследователската компания, новата ОС има дял от 24,4% и за първи път от излизането си на пазара регистрира отстъпление.

Данните на Net Applications и StatCounter са знак за тенденция на пазара и потвърждават очакванията, че периодът на стремителен растеж на Windows 10 е приключил и оттук насетне Microsoft ще трябва да вложи по-големи усилия, за да добавя пазарен дял.

Самата Microsoft още преди няколко месеца заяви, че за достигане на целта от 1 милиард устройства под управление на Windows 10 вероятно ще й трябва по-дълго време, отколкото предварително обявения срок до края на 2018 г.

Миналия месец компанията обяви, че Windows 10 вече се използва на 400 милиона устройства по целия свят и, че преходът на корпоративните потребители към новата ОС се случва по-бързо, отколкото при останалите версии на Windows.

Коментари по темата: „Изненадващ спад на Windows 10 през септември”

добавете коментар...

  1. Иван

    Погледни внимателно графиката. Това е статистика за OS за всички Desktop Компютри.

  2. Симо

    Миналия месец компанията обяви, че Windows 10 вече се използва на 400 милиона УСТРОЙСТВА по целия свят

    Те броят ли мобилните такива? Ако ги броят, къде в графиката е Андроид? Ако Андроид е при Линукс, то тая графика е НЕвярна и в двата случая!

    Е ли Андроид операционна система?

  3. Anonymous

    БМ, точно Андроид ли да гледат как се пускат нови версии?

  4. БМ

    Много хора бързаха да минат към 10 преди края на срока за безплатен ъпгрейд. Това е генерирало доста голям ръст на Уиндоус 10. Сега вече размислят и се връщат към по-познатата и стабилна 7-ца.
    Майкрософт уж щяха да гледат как Андроид пуска нови версии, но така и не се научиха. Пак пуснаха ОС и започнаха проблемите с драйвери, неподдържани устройства и т.н.

  5. Гого

    “Миналия медец” неграмотно, неграмотно ….

  6. Anonymous

    Айде да си коригирате твърденията за “22.53% от всички компютри в света.”

    Тази графика показва 22.53% от всички компютри с Windows.

    Нито macOS е изчезнал, нито linux дистрибуциите.

Коментар