Samsung пропуска продажби за 17 млрд. долара

Galaxy Note 7 ще нанесе сериозни загуби на Samsung, оценявани от анализаторите на 17 млрд. долара от пропуснати продажби

Galaxy Note 7 ще нанесе сериозни загуби на Samsung, оценявани от анализаторите на 17 млрд. долара от пропуснати продажби

Проблемите с Galaxy Note 7 вероятно ще причинят на Samsung многомилиардни загуби, сочи проучване на Ройтерс сред авторитетни анализатори.

Решението на корейската компания от тази седмица да спре продажбите на фаблета, заради случаите на самозапалване, може да лиши компанията от възможността да реализира на пазара до 19 млн. броя и да получи приходи в размер на 17 млрд. долара за периода на жизнения цикъл на Galaxy Note 7, според анализ на Credit Suisse.

Първоначално, експертите оценяваха на около 5 млрд. долара загубите на Samsung от непродадени устройства и разходи за изтегляне от пазара на вече продадените фаблети. Тази оценка се базираше на предположението, че компанията ще възобнови продажбите на Galaxy Note 7 през четвъртото тримесечие на 2016 г., след като реши проблема с прегряването.

Но по-вероятно е Samsung да се откаже окончателно от злополучния модел, след изявлението на компанията от вторник, 11 октомври, с което призова търговците да прекратят продажбите, а клиентите да върнат закупените устройства, вкл. заменените, поради продължаващите инциденти.

Японската брокерска компания Nomura оценява разходите на Samsung за утилизация на Galaxy Note 7 на около 1,4 млрд. долара за последните три месеца на 2016 г. Но анализаторите са убедени, че Samsung с пазарна капитализация 235 млрд. долара и 69 млрд. долара в наличност ще се справи със загубите от продажби на един модел.

Същевременно, решението на Samsung да прекрати продажбите на Galaxy Note 7 доведе до рязко понижаване на котировките на компанията. При затваряне на борсата в Южна Корея във вторник акциите на Samung бяха поевтинели със 7,5% за деня, което е рекорден спад за последните осем години.

Коментари по темата: „Samsung пропуска продажби за 17 млрд. долара”

добавете коментар...

  1. :о)

    Samsung е технологична компания номер 1 в света…ще се справи 😉

Коментар