DVD записвачка действа и като “заличител”

Ново поколение DVD записващи/четящи устройства с уникална заличителна функция предложи компанията Philips & Lite-On Digital Solutions (PLDS). Гамата е представена от 4 модела, всичките със скорост на запис 22Х и възможност за изтриване на DVD±R (DL) и CD-R дискове.

Вдигайки летвата за скорост на запис върху DVD медии на 22X, Lite-On безспорно ще привлече потребителите, които търсят оптични устройства за вграждане в настолни системи с възможно най-голяма производителност. Но това, с което новите продукти се отличават от множеството подобни предложения, е способността им да заличат завинаги съдържанието на DVD±R (DL) и CD-R дискове.

Lite-On разработи технологията SmartErase, за да позволи надеждно и необратимо изтриване на конфиденциалната информация върху оптични носители. SmartErase извършва презапис върху оригиналните данни на диска със случайно генерирани знаци, които не носят никакъв смисъл. Вследствие на процедурата, оригиналните данни няма да могат да бъдат прочетени от никое оптично устройство.
След като дискът е “изтрит умно”, потребителите няма да имат повече притеснения дали някой може да прочете важната им информация. Докато други техники разчитат на физическото повреждане на диска, което теоретично не унищожава данните, SmartErase гарантира тяхното перманентно заличаване. Този метод щади повече и околната среда, посочват от Lite-On.

За да бъде още по-лесна за използване, функцията SmartErase ще бъде вграждана в софтуерния пакет Nero 7 Essentials, идващ в комплект с новите DVD записвачки. Потребителите, които искат да изтрият даден диск, могат просто да изберат приложението в екрана на Nero, като ще имат на разположение 2 възможни стратегии:

Бързо изтриване ("Quick Erase"), при което се заличава информацията в началната зона и даните, съхранени на първата писта на диска. В резултат, оптичните устройства няма да могат да четат диска, но със софтуер за възстановяване на данни съществува възможност част от информацията да бъде възстановена от сегментите от диска, където не е имало презапис.

Пълно изтриване ("Full Erase"), с което се изтрива целият диск. Процедурата отнема повече време от "Quick Erase", но всичките данни ще бъдат унищожени завинаги.

Lite-On ще пусне на пазара  4 различни 22X DVD записващи устройства със SmartErase функционалност – iHAP322 с PATA интерфейс, iHAP422 с PATA и LightScribe, iHAS322 със SATA интерфейс и iHAS422 със SATA и LightScribe.

„Производителят вероятно предвижда РАТА моделите по-скоро за ъпгрейд на стари машини. Разполагаме с информация, че устройствата с този интерфейс скоро ще бъдат прекратени. Нашите планове са да внасяме само SATA вариантите на новия продукт на Lite-On. Очакваме първите доставки в нашия дистрибуторски център в Прага през октомври, седмица след това ще бъдат и в нашия склад”, коментира Ясен Янков, продуктов мениджър в АСБИС България.

Коментар