Виртуални асистенти вместо лекари за първа помощ

Към 2025 г. половината от населението ще разчита на виртуални помощници

Към 2025 г. половината от населението ще разчита на виртуални помощници при първа помощ

Технологичните достижения обещават радикални промени в първата медицинска помощ, които ще се случат в близките 20 години, прогнозира анализаторската компания Gartner.

Очакваните драстични промени ще бъдат обусловени от прехода към автоматичен постоянен контрол на състоянието на пациентите с помощта на виртуални персонални асистенти за здраве (VPHA). Те ще заменят лекарите на етапа на първата медицинска помощ.

Gartner прогнозира, че към 2025 г. половината от населението ще разчита на виртуални помощници, за които се твърди, че ще бъдат по-отзивчиви и по-точни от хората-медици.

Средствата за събиране на персонална информация за физиологическите показатели на пациентите се намират в началото на прехода от индивидуалния анализ на показанията на място към дистанционен мониторинг и диагностика. В бъдеще тази задача ще изпълняват VPHA.

Анализаторите вярват, че преходът от хора-медици към компютри ще разшири достъпа до медицинска информация и ще изключи човешкия фактор. На пътя на VPHA в момента стоят редица препятствия, вкл. законодателни и финансови.

Коментар