Производител на Mac клонинги атакува Apple

Представители на компанията Psystar, която произвежда клонинги на епълските компютри Mac, обяви на пресконференция, че ще подаде иск срещу Apple за антимонополни нарушения.
Psystar е обвинена от Apple в нарушавана на авторски права и незаконно използване на търговската марка на производителя, създавайки Mac клонинги, на които може да се пуска операционна система Mac OS X 10.5. Лицензионното споразумение за потребителите на операционната система забранява инсталирането й от други производители.
Psystar обаче не смята да отстъпи под натиска на “ябълката”. Наскоро представители на компанията съобщиха, че ще дадат Apple на съд. А сега обявиха това си намерение официално на пресконференция.
Според Psystar, обвиненията на Apple са напълно безпочвени, тъй като компанията инсталира на своите Mac клонинги напълно лецинзирана версия на операционната система Mac OS, като е добавила програми с отворен код.
Незаконно е искането на Apple да не се инсталира Mac OS на други компютри, смятат от Psystar. Подобна практика подрива основите на добросъвестната конкуренция и нарушава антимонополното законодателтво, допълват от Psystar.

Коментар