Китай работи по хибрид между GPU и CPU

Китайски разработчици готвят многоядрени версии на Godson, първият микропроцесор, създаден в страната. В близките месеци ще се състои дебюта на модели с четири и осем ядра. Предполага се, че процесорите Godson-3 ще позволят на Китай да създаде през 2010 суперкомпютър с производителност на нивото на един петафлоп.

Четириядреният Godson-3 се планира да бъде готов до края на тази година, а осемядрената версия е запланирана за 2009. И двете версии на Godson-3 са проектирани за производство по нормите на 65-нанометровия технологичен процес. Тактовата честота на процесорите ще е 1 GHz. Микропроцесорите се характеризират с малко енергопотребление — четириядреният модел ще консумира 10, осемядреният — 20 вата.

Като основа за процесорите е послужило ядрото MIPS64, чийто брой команди е разширен до над 200, осигуряващи бинарна транслация на X86 и ускорение на обработката на мултимедийни данни. Освен суперкомпютъра, процесорите Godson-3 ще се използват в компактните настолни системи с производителност от порядъка на терафлоп.

С производството и реализацията на процесорите Godson, известни също така под марката Loongson, от март миналата година се занимава компанията STMicroelectronics NV.

Първата, 32-битова версия на Godson-1 беше анонсирана през 2002 от компанията BLX IC Design, финансирана от държавата. През 2005, BLX пусна 64-битова версия на процесора. Досега са предложени няколко варианта на Godson-2, всеки от които се отличаваше от предшествениците с увеличена производителност.

Интересното е, че през следващата година китайските специалисти планират да пуснат еднокристална система Godson-2H, в която ще бъдат интегрирани графично ядро и схеми на системна логика.

по темата: „Китай работи по хибрид между GPU и CPU”

добавете коментар...

  1. Ду Хай Хуй

    Че избият рибата копелетата. Китайска стока – 1 леф на проц :).

  2. Ку Чихуй

    Горещо: Избухна пожар на китайска подводница. В болница са влезли 3 огняра и 15 гребци.

  3. Ку Чигъс

    Китай изстреля първия си спътник в орбита. Половин милион китайци с херния

Коментар